Tuorein blogikirjoitus:

17. maaliskuuta 2025
Vanhan kohteen ostajan on oltava varautunut siihen, että kohdetta saatetaan joutua korjaamaan rakennusosien normaalin kulumisen tai teknisen käyttöiän ylittymisen vuoksi.

Kilpailukieltoehto osana työsopimusta – Mitä se kustantaa työnantajalle?

17. huhtikuuta 2023

Kilpailukieltoehto osana työsopimusta – Mitä se kustantaa työnantajalle?

Työsopimuslain muutos koskien kilpailukieltoehtoa osana työsopimusta on astunut voimaan 1.1.2022. Kilpailukieltoehto pääsääntöisesti rajoittaa työntekijän oikeutta tehdä työsuhteen lakattua uutta työsopimus sellaisen yrityksen kanssa, joka harjoittaa aikaisemman työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. Toisinaan ehto voi rajoittaa myös työntekijän oikeutta työsuhteen päätyttyä harjoittaa aikaisemman työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa omaan lukuun eli käytännössä rajoittaa työntekijän mahdollisuutta perustaa samaa toimialaa harjoittavaa yritystä.


Lainmuutoksen tarkoituksena oli täsmentää työnantajan korvausvelvollisuutta suhteessa työntekijään, kun työntekijä on työsopimuksen nojalla sidottu noudattamaan kilpailukieltoehtoa. Lainmuutoksen seurauksena jokainen työsopimuslain piirissä oleva kilpailukieltosopimus velvoittaa työnantajan maksamaan työntekijälle korvausta ajalta, jolloin työsuhde on päättynyt ja kilpailukielto on voimassa. Korvaus määräytyy kilpailukieltoehdon pituudesta. Korvaus on maksettava työsuhteessa noudatetuin palkanmaksukuukausin, mikäli työntekijän kanssa ei ole sovittu toisin.


Korvausvelvoite on 40 prosenttia työntekijän tavanomaisesta palkasta, jos rajoitusaika on enintään kuusi kuukautta. Yli kuusi kuukautta kestävässä kilpailukiellossa korvaus on 60 prosenttia työntekijän tavanomaisesta palkasta.


Kilpailukieltoehtoa koskeva lainsäädäntö ei kuitenkaan ole täysin uusi, vaan työsopimuslaki mahdollisti jo ennen lainmuutosta kilpailukieltoehdon käyttämisen osana työsopimusta, joskin tulkinnanvaraisin kriteerein. Työnantajalla on nimittäin jatkossakin mahdollisuus käyttää kilpailukieltoehtoa osana työsopimusta, mikäli sille on erityisen painava syy. Painavia syitä arvioitaessa tulee ottaa huomioon muun muassa työnantajan toiminnan laatu, työntekijän asema ja tehtävät sekä liikesalaisuuden säilyttämisintressistä johtuva suojan tarve.


Vuoden 2022 aikana tai sen jälkeen solmittuihin kilpailukieltosopimuksiin sovelletaan irtisanomisaikaa, joka on vähintään kolmasosa sopimuksen määrittelemän rajoitusajan pituudesta, mutta kuitenkin vähintään kaksi kuukautta. Irtisanomisaikana sopimukseen kirjatut ehdot ovat voimassa. Irtisanomisoikeutta ei ole sen jälkeen, kun työntekijä on päättänyt työsopimuksen. Kilpailukieltosopimus ei kuitenkaan sido työntekijää, jos työsuhde on päättynyt työnantajasta johtuvasta syystä, kuten taloudellisista ja tuotannollisista syistä.


Harkittaessa kilpailukieltoehdon sisällyttämistä osaksi työsopimusta, työnantajan on aina kannattavaa konsultoida juristia arvioimaan painavien syiden olemassaoloa ja kilpailukieltoehdon tosiasiallista hyötyä osana työsopimusta ylimääräisten kulujen välttämiseksi työsuhteen päättyessä.


Janita Jauhiainen,

Oikeusnotaari

Asianajotoimisto Haanpää Oy


Asiasanat: kilpailukieltoehto - kilpaileva toiminta - työsopimus - työsopimuksen ehdot - työsuhde

17. maaliskuuta 2025
Vanhan kohteen ostajan on oltava varautunut siihen, että kohdetta saatetaan joutua korjaamaan rakennusosien normaalin kulumisen tai teknisen käyttöiän ylittymisen vuoksi.
7. helmikuuta 2025
Mikäli ehdotus toteutuu, työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi jatkossa ”asiallinen syy” ilman nykyisen lainsäädännön vaatimaa lisäedellytystä ”painavasta syystä”.
9. tammikuuta 2025
Asunnossa tai kiinteistössä ilmenevää laatuvirhettä pyritään usein osoittamaan toimenpiderajan ylittymisellä.
13. joulukuuta 2024
Ostajan reklamaatiovelvollisuuden täyttäminen edellyttää, että ostaja sekä ilmoittaa virheestä, että virheeseen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi se pitänyt havaita (Maakaaren 2 luvun 25 §:n 1 momentti).
22. marraskuuta 2024
Homekoirat antavat kaupan osapuolille tärkeää tietoa kohteen kunnosta ja ominaisuuksista.
1. marraskuuta 2024
Mikäli käytetyn asunnon ostotarjous on hyväksytty tai kiinteistön kaupan esisopimuksesta on tullut sitova, ei kauppaa voi enää yksipuolisesti peruuttaa. Tilanteissa, joissa peruuttaminen on vielä mahdollista, seuraamukseksi usein tulee joko käsirahan tai vakiokorvauksen menettäminen, tai todellisten ja kohtuullisten kustannusten korvaaminen.
27. syyskuuta 2024
Vastuunrajoitusehto on riittävän yksilöity, kun siitä käy selkeästi ilmi, millä tavalla ostajan asema poikkeaa maakaaren säännöksistä. Tämän lisäksi, vastuunrajoitusehdossa on oltava yksilöity kaikki ne virheet tai vauriot, jotka on tarkoitus rajata myyjän vastuun ulkopuolelle eikä ostajalle saa jäädä epäselväksi vastuunrajoitusehdon sanamuodon perusteella se, mitkä myyjän virhevastuun alaan kuuluvat seikat jäävät ostajan vastuulle.
12. syyskuuta 2024
Mitä kauemmin viivyttelet reklamaation tekemistä, sitä vaikeammaksi virheen todistaminen ja siihen liittyvien vaatimusten esittäminen voi käydä. Lisäksi määräajat virheen ilmoittamiselle voivat umpeutua, jolloin menetät oikeuden vedota virheeseen.
30. huhtikuuta 2024
Kiinteistön ja asunnon kauppa – edellyttääkö laatuvirhe, että vaurioita on jo aiheutunut?
14. helmikuuta 2024
Taloyhtiön hallituksen jäsen – Tiesitkö, että asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvollisuus on rakennuksen omistajalla?
Lisää viestejä
Share by: