Tuorein blogikirjoitus:

7. helmikuuta 2025
Mikäli ehdotus toteutuu, työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi jatkossa ”asiallinen syy” ilman nykyisen lainsäädännön vaatimaa lisäedellytystä ”painavasta syystä”.
Logo

Tuorein blogikirjoitus:

7. helmikuuta 2025
Mikäli ehdotus toteutuu, työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi jatkossa ”asiallinen syy” ilman nykyisen lainsäädännön vaatimaa lisäedellytystä ”painavasta syystä”.

Vanhan asunnon tai kiinteistön ostaminen – Tämä sinun tulee tietää ennen kauppoja

17. maaliskuuta 2025

Vanhan kohteen ostajan on oltava varautunut siihen, että kohdetta saatetaan joutua korjaamaan rakennusosien normaalin kulumisen tai teknisen käyttöiän ylittymisen vuoksi.

Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitä tekninen käyttöikä tarkoittaa, miten se ja kohteen ikä ylipäätänsä vaikuttavat asunto- ja kiinteistökauppoihin ja miksi ostajan ja myyjän on tärkeää ottaa nämä seikat huomioon jo ennen kaupantekoa.


Mitä tarkoitetaan rakenteen tai rakenneosan teknisellä käyttöiällä?


Kysyin Juha Sutiselta,
Finspector Oy:n yrityksen perustajalta, mitä teknisellä käyttöiällä tarkoitetaan. Juhalla on yli 40 vuoden kokemus alalta ja hän on ollut mm. aktiivisesti mukana uudistamassa vuoden 2025 RT 103765 ”Kiinteistön keskimääräiset tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot” ohjekorttia.


”Teknisellä käyttöiällä tarkoitetaan rakennuksen tai sen osan arvioitua käyttöaikaa, jonka kuluessa se toimii suunnitellulla tavalla. Kun tekninen käyttöikä on täyttymässä tai päättynyt, tulee rakenteen kunto selvittää, ja tarvittaessa se voidaan joutua uusimaan tai korjaamaan.” Juha kertoo.


"Tekniset käyttöiät voivat koskea esimerkiksi salaojia, viemäreitä, kattoja ja märkätiloja. Perustuksille ja kantaville rakenteille teknisiä käyttöikiä ei yleensä ole määritelty, mutta esimerkiksi piilosokkelirakenne on osa kantavaa runkoa ja sille on nyt määritelty käyttöikä eri rasitusluokissa. Kuitenkin lähtökohtaisesti perustuksien ja kantavien rakenteiden oletetaan kestävän rakennuksen koko käyttöiän ajan." Juha selventää.


Lisäksi joillekin rakenteille on vasta myöhemmin määritelty tekninen käyttöikä, vaikka rakenteita olisikin jo käytetty monen vuoden ajan. Kysyin Juhalta, mistä tämä johtuu.


”Rakennustekniikka kehittyy jatkuvasti. Aurinkopaneelit tai uudet märkätilojen vedeneristysratkaisut eivät aiemmin olleet yleisessä käytössä, joten kun uusia innovaatioita tulee, myös näiden uusien rakenneosien käyttöikämäärittelyjä päivitetään ajan myötä.” Juha selostaa.


Miten tekninen käyttöikä ja kohteen ikä vaikuttavat asunto- ja kiinteistökauppoihin?


"Jos ostat vanhan talon, ei ole realistista odottaa, että kaikki olisi uudenveroisessa kunnossa. Se, että esimerkiksi katon tekninen käyttöikä on täyttynyt, ei tarkoita, että kyseessä olisi automaattisesti virhe, vaan se on osa normaalia kiinteistön elinkaarta." Juha selittää.


Esimerkiksi Vaasan hovioikeuden ratkaisussa S 13/224 31.10.2014 kaupan kohteena oli vuonna 1957 rakennettu asuinrakennus. Kauppahinta oli 94 000 euroa ja ostajat vaativat kaupanteon jälkeen myyjiltä mm. likavesiviemäröinnin rikkoutumisen ja tukkeutumisen johdosta hinnanalennusta. Hovioikeuden perustelujen mukaan ostajan olisi tullut kauppaa tehdessään ymmärtää, että 50 vuotta vanhan viemäristön osalta on vain ajan kysymys, milloin viemäristö tulee käyttöikänsä päähän. Näin ollen katsottiin, että viemäröinnissä ei ollut MK 2:17.1:n 5 kohdassa tarkoitettua laatuvirhettä.


Siispä vaikka iäkkäässä rakennuksessa havaittaisiinkin kaupan jälkeen vikoja, virhekynnys ei välttämättä ylity. Kuluttajariitalautakunnan (KRIL) ratkaisussa 2989/82/2012 kaupan kohteena oli vuonna 1927 rakennettu omakotitalo, 1940-luvulla rakennettu mummonmökki ja piharakennuksia. Kauppahinta oli 153 000 euroa. Melko pian kaupanteon jälkeen kaakeliuunin tiiltä romahti tulipesään. Ostajat vaativat myyjiltä korvausta 4 500 euroa. KRIL:n perustelujen mukaan ostajat olivat olleet tietoisia rakennuksen iästä, eikä kaakeliuunin puutteista kertomatta jättäminen ollut vaikuttanut kauppaan. KRIL katsoi, ettei kyse siten ollut maakaaressa tarkoitetusta virheestä.


Myös korkein oikeus tapauksessa
2015:58 kommentoi, että useita kymmeniä vuosia vanhan omakotitalokiinteistön ostajalta voidaan lähtökohtaisesti edellyttää varautumista siihen, että taloa joudutaan korjaamaan rakennusosien normaalin kulumisen vuoksi aikaisemmin kuin esimerkiksi kaupan kohteesta laaditun kuntotarkastuksen perusteella on ennakoitu.


Myyjä voi kuitenkin edelleen joutua vastuuseen kohteesta ilmenevistä virheistä, mikäli hän on antanut vääriä tai harhaanjohtavia tietoja, vaikka kyseessä olisi vanha kohde ja ostaja olisi tietoinen kohteen iästä. KRIL:n ratkaisun 1846/82/2012 perusteluiden mukaan ostaja oli myyntiesitteessä annettujen tietojen perusteella voinut olettaa, että rakennus oli lähes kokonaan peruskorjattu. Myyjien katsottiin antaneen ostajille talon perusparannuksesta ja kunnosta harhaanjohtavaa ja virheellistä tietoa ja joutuivat maksamaan ostajille hinnanalennusta 35 000 euroa.


Miksi kohteen ikä ja rakennusten tai rakenteiden tekninen käyttöikä tulisi ottaa huomioon ennen kaupantekoa?


Teknisen käyttöiän käsitteen ja kohteen iän ymmärtäminen ehkäisee riitatilanteita ja edesauttaa sujuvia asunto- tai kiinteistökauppoja.


Jos ostaja ei ymmärrä teknistä käyttöikää, hän voi virheellisesti olettaa myyjän olevan vastuussa kaikista myöhemmin ilmenneistä vioista.


Iäkkäämmissä kohteissa ongelmat liittyvätkin useimmiten siihen, että tiettyjä rakenteita ei ole uusittu tai peruskorjattu kiinteistön rakentamisen jälkeen. Ostajan on tällöin itse arvioitava, mikä merkitys ostopäätökseen on rakenteiden teknisen käyttöiän ylittymisellä tai sillä, että käyttöikää on jäljellä enää muutamia vuosia. Myyjä on yleensä täyttänyt asianmukaisesti oman tiedonantovelvollisuutensa kertomalla mahdollisista tehdyistä perusparannuksista.


Miten vanhojen kohteiden kauppojen jälkeisiä riitoja voitaisiin ehkäistä?


”Mielestäni riitatilanteet voisivat olla helpommin ehkäistävissä, kun kohteen kauppakirjat ja kuntotarkastusraportit tehdään huolella. Kuntotarkastusraporteissa usein kirjataan rakennusten tai rakenteiden tekniset käyttöiät ja ostajan olisi hyvä oikeasti ymmärtää tämän tiedon merkitys käytännössä, eikä vain sivuuttaa sitä.” Juha pohtii.


Kuntotarkastusraporteissa tulleet seikat voivat laajentaa ostajan ennakkotarkastusvelvollisuutta, mutta se, mitä ostajan on tullut kuntotarkastuksen perusteella tietää tai ymmärtää, ei ole yksiselitteisen selvää. Laajennettu ennakkotarkastusvelvollisuus tarkoittaa, että ostaja ei voi virheenä vedota seikkaan, josta tai jonka riskistä tai mahdollisuudesta hän on tullut kuntotarkastuksen perusteella tietoiseksi.


Esimerkiksi Turun hovioikeuden ratkaisussa nro 2478 18.12.2007 S 07/243 kiinteistön kunnosta kuntotarkastuslausunnossa todetut seikat huomioon ottaen ostajien oli tullut varautua siihen, että rakennus vaati korjaamista eikä kiinteistön katsottu näiltä osin olevan virheellinen.


Lopuksi


Vanhan kohteen ostajan on varauduttava siihen, että rakennuksen tai rakenneosien tekninen käyttöikä voi olla umpeutumassa, mikä voi edellyttää korjaus- tai uusimistoimia. Myyjä ei kuitenkaan vapaudu vastuusta, jos hän antaa kohteesta harhaanjohtavia tai virheellisiä tietoja.


Kaupanteon jälkeisiä erimielisyyksiä voidaan ehkäistä selkeillä kauppakirjoilla ja huolellisesti laadituilla kuntotarkastusraporteilla. Kaikkia mahdollisia riitatilanteita ei kuitenkaan voi ennakoida, ja tarvittaessa on syytä kääntyä asiantuntevan juristin puoleen. Toimistomme juristit ovat apunasi kiinteistö- ja asuntokauppaan liittyvissä kysymyksissä. Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse
asiakaspalvelu@hclaw.fi tai soittamalla numeroon 010 336 8990.


Juliana Akin, OTM


Asiasanat: tekninen käyttöikä - RT-kortti 2025 - kiinteistöoikeus - asuntokauppa – kiinteistökauppa – asuntokauppariita – kiinteistökauppariita


7. helmikuuta 2025
Mikäli ehdotus toteutuu, työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi jatkossa ”asiallinen syy” ilman nykyisen lainsäädännön vaatimaa lisäedellytystä ”painavasta syystä”.
9. tammikuuta 2025
Asunnossa tai kiinteistössä ilmenevää laatuvirhettä pyritään usein osoittamaan toimenpiderajan ylittymisellä.
13. joulukuuta 2024
Ostajan reklamaatiovelvollisuuden täyttäminen edellyttää, että ostaja sekä ilmoittaa virheestä, että virheeseen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi se pitänyt havaita (Maakaaren 2 luvun 25 §:n 1 momentti).
22. marraskuuta 2024
Homekoirat antavat kaupan osapuolille tärkeää tietoa kohteen kunnosta ja ominaisuuksista.
1. marraskuuta 2024
Mikäli käytetyn asunnon ostotarjous on hyväksytty tai kiinteistön kaupan esisopimuksesta on tullut sitova, ei kauppaa voi enää yksipuolisesti peruuttaa. Tilanteissa, joissa peruuttaminen on vielä mahdollista, seuraamukseksi usein tulee joko käsirahan tai vakiokorvauksen menettäminen, tai todellisten ja kohtuullisten kustannusten korvaaminen.
27. syyskuuta 2024
Vastuunrajoitusehto on riittävän yksilöity, kun siitä käy selkeästi ilmi, millä tavalla ostajan asema poikkeaa maakaaren säännöksistä. Tämän lisäksi, vastuunrajoitusehdossa on oltava yksilöity kaikki ne virheet tai vauriot, jotka on tarkoitus rajata myyjän vastuun ulkopuolelle eikä ostajalle saa jäädä epäselväksi vastuunrajoitusehdon sanamuodon perusteella se, mitkä myyjän virhevastuun alaan kuuluvat seikat jäävät ostajan vastuulle.
12. syyskuuta 2024
Mitä kauemmin viivyttelet reklamaation tekemistä, sitä vaikeammaksi virheen todistaminen ja siihen liittyvien vaatimusten esittäminen voi käydä. Lisäksi määräajat virheen ilmoittamiselle voivat umpeutua, jolloin menetät oikeuden vedota virheeseen.
30. huhtikuuta 2024
Kiinteistön ja asunnon kauppa – edellyttääkö laatuvirhe, että vaurioita on jo aiheutunut?
14. helmikuuta 2024
Taloyhtiön hallituksen jäsen – Tiesitkö, että asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvollisuus on rakennuksen omistajalla?
2. helmikuuta 2024
Asunto-osakeyhtiön osakas tai hallituksen jäsen - Tiesitkö, että asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen ehtojen kohtuullistamiskynnys on korkea?
Lisää viestejä
Share by: