Tässä artikkelissa keskitytään erityisesti vaatimusten esittämiseen ja niiden yksilöintiin.
Ennen aiheeseen syventymistä on tarkoituksenmukaista selventää, mitä ”virheestä ilmoittaminen”, ”virheeseen perustuvien vaatimusten yksilöinti” ja ”ostajan reklamaatiovelvollisuus” edes tarkoittavat.
Ostajan reklamaatiovelvollisuuden täyttäminen saattaa vaikuttaa varsin yksinkertaiselta ja suoraviivaiselta prosessilta, mutta tätä se ei aina ole. Voiko ostaja esimerkiksi ensin reklamoida vain virheestä, ja täydentää virheilmoitustaan vaiheittain ilmoittamalla vaatimuksensa myöhemmin? Entä kuinka tarkasti vaatimukset pitää yksilöidä, vai riittääkö summittainen arvio esimerkiksi hinnanalennuksen määrästä? Onko ostaja ”sidottu” myyjälle esittämiin vaatimuksiin, vai voiko niitä vielä myöhemmin muuttaa?
Tämä artikkeli vastaa näihin kysymyksiin ensin selventämällä reklamaatiovelvollisuuden sääntelyn taustalla vaikuttavia tavoitteita. Tämän jälkeen käymme läpi yhden korkeimman oikeuden tapauksen, joka havainnollistaa, mitä ostajalta tosiasiassa edellytetään, kun kyse on yksilöityjen vaatimusten esittämisestä. Lopuksi kommentoimme lyhyesti, kuinka hyvin nykyinen oikeustila toteuttaa reklamaatiosääntelyn taustalla olevat tavoitteet.
Reklamaatiosääntelyn taustalla voidaan nähdä kolme tavoitetta:
Kyseisessä tapauksessa ostajat olivat kohtuullisessa ajassa reklamoineet havaitsemistaan virheistä, mutta menettivät silti oikeuden vedota niihin.
Tämä johtui siitä, että ostajat olivat liian myöhään esittäneet virheisiin perustuvat hinnanalennus- ja purkuvaatimuksensa (yli vuoden kuluttua virheiden havaitsemisesta).
Ostajat olivat reklamaatiokirjeessään ilmoittaneet varaavansa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa myöhemmin. Ostajien mukaan he eivät olleet pystyneet esittämään vaatimuksiaan aikaisemmin, koska kustannusarvio korjauskustannuksista oli valmistunut vasta tiettynä päivänä.
Korkein oikeus oli kuitenkin eri mieltä, eikä muuttanut hovioikeuden lopputulosta. Tapaus osoittaa, että virheestä ilmoittaminen ei yksin riitä, vaan ostajan on esitettävä myös vaatimuksensa ajoissa.
Miten ja milloin virheisiin perustuvat vaatimukset on ilmoitettava, jotta ei menetä oikeuttaan vedota virheisiin?
Täysin tarkkaa ja tyhjentävää vastausta tähän kysymykseen lienee mahdotonta saada, mutta korkeimman oikeuden perusteluista on havaittavissa yleisiä suuntaviivoja, jotka hahmottavat ostajalle asetetun reklamaatiovelvollisuuden sisältöä:
Yksinkertaistaen ja korkeimman oikeuden perusteluihin nojaten todettakoon, että ostaja on reklamoinut onnistuneesti kun:
Ostaja ei ole myöskään täysin sidottu esittämiinsä vaatimuksiinsa, vaan voi myöhemmin muuttaa niitä (”Reklamaatio, kanteenmuutoskielto ja prekluusio”, Defensor Legis 1/2022, Pirkko Heikkinen ja Mikko Vuorenpää, s. 78).
Tapauskohtaiset olosuhteet voivat vaikuttaa siihen, onko ostaja tosiasiassa reklamoinut maakaaren edellyttämällä tavalla.
Aikaisemmin todettiin, että reklamaatiosääntelyllä pyritään selvittämään virhetilanteet nopeasti, turvaamaan myyjän oikeussuojaa, ja toteuttamaan lojaliteettiperiaatetta.
Erityisesti myyjän oikeussuojan tavoitteen osalta voidaan kyseenalaistaa, kuinka hyvin nykyinen oikeustila toteuttaa tämän.
Tapauksessa KKO 2016:69 korkein oikeus nimenomaisesti toteaa, että vasta saatuaan tiedon vaatimusten sisällöstä myyjä voi arvioida niiden aiheellisuutta ja ottaa niihin kantaa. Myyjän kannalta on olennaista saada tieto siitä, vaatiiko ostaja kaupan purkamista vai rahamääräistä hyvitystä. Rahamääräisten vaatimusten osalta myyjän oikeussuojan toteutumisen kannalta olisi tärkeää saada ainakin summittainen arvio vaatimusten määrästä (KKO 2016:69, kohta 9).
Kuinka hyvin myyjän oikeussuoja tosiasiassa siis toteutuu, mikäli ostaja voi vaatimustensa esittämisen jälkeen muuttaa niitä? (KKO 2016:69, kohta 11).
Maakaaren pykälä (MK 2:25.1) velvoittaa siis ostajan ilmoittamaan myös virheeseen perustuvat vaatimuksensa kohtuullisessa ajassa. Ostaja voi kuitenkin millä lailla tahansa niiden esittämisen jälkeen muuttaa niitä. Eikö tällöin maakaaren velvoittava pykälä vaatimusten esittämisestä jää sisällöltään hieman ”tyhjäksi”? Laki siis samaan aikaan velvoittaa ilmoittamaan vaatimukset, sallii myös vaatimusten muuttamisen jälkikäteen, eikä aseta mitään rajoja sille kuinka paljon vaatimuksiaan voi myöhemmin muuttaa.
Tämänhetkinen reklamaatiosääntely ei siis vaikuta täysin onnistuneen myyjän oikeussuojan turvaamisen ja sääntelyn selkeyden kannalta.
Oletko reklamoinut virheestä myyjälle maakaaren edellyttämällä tavalla? Ilmoittiko ostaja mielestäsi liian myöhään virheisiin perustuvista vaatimuksistaan? Mikäli tarvitset apua asunto- ja kiinteistökauppoihin liittyen, toimistomme juristeilla on aiheesta monen vuoden kokemus ja autamme mielellämme. Voit joko soittaa numeroon 010 336 8990 tai laittaa sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@hclaw.fi
Juliana Akin, OTM
Avainsanat: reklamaatio, reklamaatiovelvollisuus, kiinteistökauppa, kiinteistön kaupan reklamaatio, maakaari, kiinteistöoikeus
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi@hclaw.fi
Sivutoimipiste (ei postiosoite)
Technopolis Ruoholahti
Energiakuja 3
00180 Helsinki